Bár a fokhagyma az egyik leghíresebb és legelterjedtebb antibiotikum, azonban a hagyma más fajai is igen sok pozitív tulajdonsággal bírnak, melyek hozzájárulnak a szervezetünk általános egészségéhez.
A hagymának számos formája ismert (fok-, póré-, gyöngy-, vöröshagyma, stb.), melyek mindegyike hozzájárul szervezetünk egészségéhez, ezért rendszeres fogyasztásuk erősen javallott. Számos egészségügyi problémára nyújthat megoldást, közülük néhány:
- lázcsillapítás: hőemelkedés csökkentésére az egyik bevált módszer a talp alá, zokniba rejtett hagymadarab
- meghűlés: tea formájában fogyasztva kiváló folyadékpótlás megfázás esetén
- toxinok ellen: méreghajtó hatása miatt bármilyen betegség esetén érdemes sok hagymát fogyasztani.
- bedugult fül: tegyük a hagyma közepét óvatosan (nem belenyomva!) a hallójáratba egy éjszakára
- égési sérülés: akár már két percig az égési sérülésre helyezve csökkenti a fájdalmat és megnyugtatja az égett területet, hűsíti azt, így kevésbé vagy egyáltalán nem hólyagosodik fel
- csípés enyhítése: a méh vagy darázscsípés helye bekenhető vöröshagyma levével a fullánk eltávolítását követően