A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag. Ez vagy napsugárzás hatására alakul ki a bőrben, vagy a táplálékkal jut be a szervezetünkbe, és sok mindenre jótékony hatással van.
A D-vitamin védi a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ennélfogva fokozza az inzulinérzékenységet, azaz elősegíti, hogy a sejtek inzulin hatására könnyebben vegyék fel a cukrokat. A D-vitamin tehát „megkönnyíti az inzulin dolgát”. D-vitamin hatására a vércukorértékek rendeződnek, és csökken a vérben a gyulladásos folyamatokkal összefüggésbe hozható anyagok koncentrációja, amelyek olyan érbetegségek megnövekedett kockázatára utalnak, mint amilyen például a szívinfarktus vagy a stroke.
Az elhízott egyéneknél, cukorbetegeknél alacsonyabb a D-vitamin-szint, valószínűleg azért, mert csökkentett a biológiai hozzáférhetőség. Ezek esetében, hogy a vér kalciumszintje normál értékek között maradjon, a terápiás D-vitamin adag akár 100 000 IU vagy 2,5 mg napi adag lenne.
Tudj meg többet a Sweetness-diabet blogon!